Baza wiedzy

Na co dzień nasz organizm czerpie energię głównie z węglowodanów, które nierzadko przeważają w naszej diecie. Okazuje się jednak, że z powodzeniem może on czerpać ją także z tłuszczów, co w określonych sytuacjach przynosi nam wiele korzyści – m.in. odcina nowotwory od ich glukozowego „pożywienia”.

Więcej

Jesteśmy tym, co jemy. Dlatego żywność, która znajdzie się na naszym talerzu, powinna być jak najbardziej naturalna i pełnowartościowa, by zapewnić nam dobre samopoczucie i zdrowie. Niestety produktom wysoko przetworzonym daleko do takiego „zdrowego” ideału…

Więcej

To, co jemy, nie tylko dostarcza nam energii i umożliwia przeżycie, ale też przekłada się na ogólny stan zdrowia. Aby kondycja psychofizyczna człowieka była jak najlepsza, dieta powinna dostarczać mu niezbędnych składników odżywczych, w tym kwasów omega-3. Są one podstawowym budulcem błon komórkowych i związkami warunkującymi prawidłową pracę wielu narządów.

Więcej

To, jak się odżywiamy, ma kolosalny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania pokazują, że nasz styl życia, w tym codzienne menu, aż w 53% kształtuje kondycję organizmu, a więc także podatność na określone schorzenia i efektywność ich leczenia. Jeśli więc chcemy skutecznie unikać dolegliwości, a w razie ich wystąpienia zapewnić sobie szybki powrót do dobrej formy, musimy przyjrzeć się naszym talerzom. Nie bez powodu stale powtarza się ostatnio hasło: „Jesteś tym, co jesz”. Ma ono swoje naukowe uzasadn

Więcej

Badania wskazują, że już po 4 tygodniach od wprowadzenia nowych zasad żywieniowych, ich przestrzeganie przestaje nam sprawiać trudność i przekształca się w naturalny nawyk. Mimo tego początki bywają trudne – zwłaszcza wtedy, gdy mowa o restrykcyjnych modelach dietetycznych, których celem jest osiągnięcie konkretnych korzyści. Nie ma jednak powodów do paniki. Odpowiednia motywacja, rozsądne podejście do planowanych zmian, a także stosowanie sprytnych trików znacznie ułatwi nam przeorganizowanie j

Więcej

Prawidłowo ułożony jadłospis osoby na diecie ketogennej powinien spełniać szereg kryteriów. W początkowym etapie wcielanie ich w życie może okazać się niemałym wyzwaniem. Dieta ta bowiem zakłada odwrócenie proporcji spożywanych tłuszczów, białek i węglowodanów. Z tego powodu wymaga ona pokonania bariery psychologicznej, jaką dla niektórych osób może być sięganie po większe ilości tłustych pokarmów. Zmiana nawyków żywieniowych może przynieść jednak korzyści, a przy tym wcale nie musimy stracić pr

Więcej

Ketoza to specyficzny stan organizmu, w którym stężenie ciał ketonowych we krwi ulega znacznemu podwyższeniu. Dzieje się tak, gdy spożycie węglowodanów zostaje silnie ograniczone, natomiast w zastępstwie organizm otrzymuje większe ilości tłuszczu. W wyniku ich metabolizmu powstają ciała ketonowe, które stają się głównym źródłem energetycznym dla naszych tkanek. Energię mogą z nich czerpać jednak tylko zdrowe komórki, podczas gdy komórki nowotworowe nie posiadają takiej zdolności, na skutek czeg

Więcej

Profilaktykę nowotworową należy rozumieć jako zapobieganie nowotworom poprzez działania, które mają na celu obniżenie ryzyka zachorowania na raka. Jej zadaniem jest zmniejszenie zapadalności oraz umieralności na nowotwory poprzez codzienną eliminację kontaktu z czynnikami rakotwórczymi i prawidłowy sposób odżywiania się.

Więcej

Czy wspierać – i w jaki sposób – leczenie nowotworu za pomocą żywienia, na czym polega stosowana w przypadku pacjentów onkologicznych dieta ketogenna oraz o czym należy bezwzględnie pamiętać, gdy w organizmie wykryto raka – o tym wszystkim rozmawiamy z dietetykiem klinicznym, Sławomirem Kulą, który w Poznaniu prowadzi Poradnię Dietetyczną „Świat Odżywiania”.

Więcej

Dieta ketogenna jest dietą radykalnie niskowęglowodanową, której głównym założeniem jest tak znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczu, by wprowadzić organizm w stan ketozy – zwiększonego stężenia ciał ketonowych we krwi. W wyniku ograniczenia...

Więcej

KOMÓRKI NOWOTWOROWE NIE POSIADAJĄ ZDOLNOŚCI DO ZMIANY METABOLIZMU I NIE MOGĄ POZYSKIWAĆ ENERGII Z TŁUSZCZÓW! Do wszystkich procesów życiowych, nasze komórki wykorzystują energię, którą pozyskują ze składników energetycznych dostarczanych do organizmu z pożywieniem. Zdrowe komórki ludzkiego...

Więcej

Znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu podaży tłuszczu powoduje, że organizm zaczyna czerpać energię z tłuszczów, które przekształcane są w ciała ketonowe, z których następnie powstaje energia. Dochodzi do podwyższenia stężenia ciał ketonowych we krwi, co...

Więcej

Wspomaganie leczenia dietą ketogenną jest leczeniem z wyboru, jednakże nie każdy może ją stosować. Bezwzględnymi przeciwskazaniami do jej stosowania będą: Wrodzone zaburzenia metaboliczne: deficyt karnityny deficyt I i II transferazy karnitynopalmitynowej (CTP) deficyt translokazy karnityny...

Więcej


Ważne informacje

A

Glukoza jest źródłem energii dla komórek nowotworowych

B

Przy deficycie glukozy zdrowe komórki zmieniają swój metabolizm i pozyskują energię z ciał ketonowych powstających z rozkładu tłuszczów.

C

Odebranie komórkom nowotworowym glukozy (jedynego źródła energii) skutkuje zahamowaniem tempa ich wzrostu i obumieraniem.

Najpopularniejsze przepisy

X

Ta strona używa Cookies które będą zamieszczane w Twoim komputerze. Więcej w Polityce Prywatności.