Kilka prostych kroków do zmiany diety

Nawyki pod lupą
Zgodnie z definicją zaczerpniętą z literatury psychologicznej nawyk to zautomatyzowany sposób zachowania, który nabywamy w toku ćwiczeń, a więc przez powtarzanie. Najczęściej towarzyszą nam złe nawyki – odruchowo słodzimy herbatę, warzywa zamiast ugotować na parze wrzucamy na patelnię czy sięgamy po duże talerze, na których porcja wydaje nam się wizualnie mniejsza. Wprowadzenie nowej diety w celu poprawy naszego zdrowia związane jest z wysiłkiem, aby wyeliminować nabyte automatyzmy, a w ich miejsce wprowadzić nowe przyzwyczajenia żywieniowe. Dobra wiadomość jest taka, że tylko w początkowym okresie odczuwamy je jako niewygodne, utrudniające przygotowanie posiłków czy odbierające przyjemność z jedzenia. Żeby się o tym przekonać, wystarczy poddać się „detoksowi cukrowemu”. Już po około 7 dniach od zaprzestania używania cukru, zaczynamy preferować niesłodzone napoje.
 
Wiedza, umiejętności i motywacja
Aby jednak doszło do trwałej zmiany nawyków żywieniowych, potrzebujemy zintegrowanego oddziaływania 3 czynników. Należą do nich:
  • wiedza na temat tego, jak powinniśmy się odżywiać,
  • umiejętności praktyczne, a więc zdolność przełożenia wiedzy na konkretne czynności (np. przygotowanie posiłku),
  • motywacja, czyli postawienie sobie jasnego celu, którego osiągnięcie uzasadnia nasz wysiłek.
Gdy więc przykładowo przystępujemy do stosowania diety OleoKeto, w pierwszej kolejności musimy przyswoić i zrozumieć jej zasady. Pomocna będzie podczas tego lektura treści zawartych na stronie www.oleoketo.pl, a także artykułów specjalistycznych. Drugim krokiem jest zapewnienie sobie warunków do tego, aby wprowadzić plan w życie. Warto w tym celu przygotować listę zakupów, na której znajdą się dozwolone produkty, a także zaopatrzyć się w wagę kuchenną, która umożliwi nam ich odważanie. Dobrze jest przygotować sobie kilka przepisów na dokładnie zbilansowane posiłki, aby w razie potrzeby móc skorzystać z dopasowanej do naszych preferencji bazy gotowych pomysłów. Naszą motywacją podczas stosowania diety OleoKeto może być walka z nowotworem. Nie możemy ani na chwilę zapomnieć, że nasz organizm musi otrzymywać pełnowartościowe i zbilansowane pożywienie. – Dieta pacjenta onkologicznego powinna być stałym elementem procesu leczenia, który wspiera pracę lekarza. Nie można dopuścić do stanu niedożywienia. Za pomocą odpowiedniego doboru pokarmów można natomiast bardzo wiele osiągnąć i uzyskać lepsze rokowania zdrowotne – wyjaśnia specjalista w zakresie dietetyki, Sławomir Kula. Dlatego warto zainwestować swój wysiłek w prawidłowe komponowanie posiłków i przestrzeganie zasad diety. Po około 21 dniach zacznie nam to przychodzić całkiem naturalnie.
 
Metoda małych kroków
Czy wprowadzając nowy model odżywiania warto skakać na głęboką wodę? Jak wykazują rozmaite badania, taka strategia często kończy się porażką. Największą efektywnością cieszy się natomiast metoda małych kroków. Dlatego zanim zdecydujemy się na 100-procentowe przestrzeganie diety, które jest niezbędne do osiągnięcia rezultatów leczniczych, poświęćmy jeden tydzień na stopniową adaptację nowych zasad. W tym czasie poinformujmy rodzinę i znajomych o swoich zamiarach. Dzięki temu zapewnimy sobie wsparcie wśród najbliższych podczas stosowania diety. Stopniowo opróżnijmy lodówkę i szafki kuchenne z produktów, które nie są dla nas dozwolone. Przeplatajmy posiłki, które dotychczas gościły na naszym stole, takimi, które od teraz będą stanowić zasadniczą część naszego jadłospisu. Możemy też odwiedzić dietetyka, który pomoże nam skomponować menu. – Taka wizyta zdejmie z pacjenta ciężar przeliczania ilości makroskładników w produktach (tłuszcz, białko i węglowodany) na gramową ilość pokarmu. Będzie musiał jedynie restrykcyjnie stosować się do zaleceń jadłospisu i ważyć produkty spożywcze. Poza tym dietetyk uwzględni nasze preferencje smakowe, parametry i zapotrzebowanie organizmu, a do tego otrzymamy garść dodatkowych zaleceń – tłumaczy specjalista. Dodatkowym ułatwieniem podczas stosowania diety OleoKeto jest możliwość zastąpienia 1–2 pozycji w codziennym menu przyjemnym w smaku posiłkiem przygotowanym z dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego Dekarcenal® 2:1, który jest zalecany do postępowania dietetycznego w dietach niskowęglowodanowych. Zapewni on nam komplet składników, które wspierają dietę ketogenną, a jednocześnie będzie stanowił pełnowartościowy posiłek.
 
Proste triki, by poprawić wyniki
Aby łatwiej przystosować się do nowej diety, warto sięgać po sprawdzone sposoby „oszukiwania głodu” na zakazane produkty spożywcze. Przykładowo:
  • wyznacz nagrody za właściwe zachowania. Po zjedzeniu odpowiednio skomponowanego posiłku przeczytaj fragment książki, obejrzyj program czy oddaj się innej z ulubionych form relaksu,
  • nie rób zakupów „na pusty żołądek”. Wtedy łatwiej sięgniesz po niedozwoloną przekąskę ze sklepowej półki,
  • jedz o stałych porach 4 posiłki dziennie. Dzięki temu głód nie osiągnie poziomu, po którym masz ochotę jeść bez ograniczeń zakazane produkty,
  • sięgaj po nowe przepisy i pozwól sobie na kulinarne eksperymenty. Monotonia jest wrogiem każdej diety – zarówno odchudzającej, jak i specjalistycznej,
  • celebruj posiłki i dbaj o ich estetyczne podanie. Każde danie wzbudzi większy apetyt, gdy przyozdobisz je listkami bazylii czy posypiesz prażonymi migdałami, a w tle będzie pobrzmiewać Twoja ulubiona muzyka.


Ważne informacje

A

Glukoza jest źródłem energii dla komórek nowotworowych

B

Przy deficycie glukozy zdrowe komórki zmieniają swój metabolizm i pozyskują energię z ciał ketonowych powstających z rozkładu tłuszczów.

C

Odebranie komórkom nowotworowym glukozy (jedynego źródła energii) skutkuje zahamowaniem tempa ich wzrostu i obumieraniem.

Najpopularniejsze przepisy

X

Ta strona używa Cookies które będą zamieszczane w Twoim komputerze. Więcej w Polityce Prywatności.