Dieta ketogenna - jak układać jadłospis w diecie OleoKeto?


Stosowanie diety OleoKeto (diety ketogennej) w praktyce wiąże się z wieloma poważnymi zmianami w dotychczasowych nawykach żywieniowych. Z początku wspomaganie terapii dietą ketogenną może być związane z trudnościami w przygotowywaniu posiłków i wymagać poświęcenia nieco większej ilości czasu na skomponowanie jadłospisu, ale włożony w to trud na pewno się opłaci. Osoba będąca na diecie ketogennej musi poświęcić swój czas na nową edukację żywieniową zarówno swoją jak i najbliższych sobie osób. Wszyscy członkowie rodziny powinni być pozytywnie nastawieni do nowego sposobu odżywiania. Stosowanie diety ketogennej będzie wiązało się nie tylko ze zmianami praktycznymi podczas przygotowywania posiłków, ale wymagać też będzie zmian psychologicznych i przezwyciężenia bariery psychosomatycznej jaką stanowić będzie zjadanie dużej ilości tłuszczu.

Ponieważ dieta ketogenna jest metodą terapii, a nie tylko sposobem odżywiania, w związku z tym powinna być stosowana pod nadzorem lekarza. Skuteczności stosowania diety ketogennej może być różna, jednak warto podjąć tą próbę terapii dietą, gdyż korzyści z jej stosowania mogą okazać się imponujące.


ZASADY KOMPONOWANIA POSIŁKÓW NA DIECIE KETOGENNEJ

Każda dieta powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb pacjenta, dlatego przy układaniu posiłków należy wziąć pod uwagę następujące czynniki:
  • płeć i wiek,
  • aktywność fizyczną,
  • rzeczywistą i należną masę ciała,
  • towarzyszące schorzenia,
  • zwyczaje żywieniowe,
  • akceptowane i nielubiane produkty i potrawy,
  • tryb życia.

PRAKTYCZNE RADY DOTYCZĄCE KOMPONOWANIA POSIŁKÓW:

Porady dotyczące przygotowywania potraw:
  • jadłospisy diety ketogennej najczęściej zakładają 3 lub 4 posiłki dziennie,
  • przygotowywanie posiłków wymaga dokładnego odważania wszystkich składników na wadze o dokładności 1 g,
  • przygotowywane potrawy powinny mieć atrakcyjny wygląd dlatego też należy zadbać o odpowiednie ułożenie produktów, kształty i kolory posiłków,
  • początkowo przeglądane przepisy na posiłki ketogenne mogą wydać się bardzo małe objętościowo, jednakże wysokotłuszczowe dania są pożywne i najczęściej obawy o zbyt małą porcję są nieuzasadnione; dobrą metodą podawania potraw w diecie ketogennej jest stosowanie małych talerzyków tak, aby potrawa zajmowała jak największą jego powierzchnię,
  • produkty należy odważać najlepiej w naczyniach, z których będą jadane np. składniki sałatki odważamy w salaterce, z której będziemy spożywać potrawę,
  • posiłek należy zjadać w całości, jeśli mamy ochotę na mniejszy posiłek należy wybrać taki o mniejszej kaloryczności i zjeść w całości,
  • ponieważ przygotowanie posiłków, a zwłaszcza przeliczanie gramaturowe zajmuje dużo czasu najlepiej dobrze skomponowany posiłek zapisać w podręcznym notatniku tak, aby móc bez problemu odtworzyć go w przyszłości; możliwe jest także przygotowanie tego samego posiłku na 2 dni,
  • jeśli jedną ze stosowanych przez nas technik kulinarnych jest smażenie np. mięsa, omletów należy używać patelni z nieprzywierającą powłoką np. ceramiczną lub teflonową, aby móc przełożyć na talerz całą potrawę i nie pozostawiać tłuszczu na patelni,
  • dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona, a posiłki komponowane ze wszystkich grup produktów: warzyw, owoców, mięsa, serów, orzechów, produktów nabiałowych, soków, produktów zbożowych,
  • pomiędzy posiłkami nie można podjadać popularnych przekąsek: chipsów, owoców, krakersów, słodyczy itd.; dozwolone są tylko posiłki o zadanym stosunku tłuszczu do białek i węglowodanów!
  • podczas zakupów należy wybierać tylko produkty, które mają podaną wartość odżywczą (kaloryczność, ilość białka, węglowodanów i tłuszczów),
  • jeśli korzystamy z produktów nieprzetworzonych (np. surowe warzywa) należy posłużyć się tabelami wartości odżywczych, a produkty takie warzyć przed ugotowaniem (przetworzeniem),
  • w przeliczanych posiłkach zawsze należy uwzględnić wszystkie źródła spożywanych węglowodanów,  także napoje i spożywane leki; jeśli zachodzi konieczność przyjmowania np. pastylek na ból gardła wybierzmy takie dla diabetyków, które nie będą zawierały cukru; zwróćmy uwagę na stosowane kosmetyki np. pasty do zębów, płyny do płukania ust, aby nie zawierały sorbitolu, ksylitolu, mannitolu, sukralozy itd.,
  • w trakcie diety nie należy zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, a więc spożywaniu odpowiedniej ilości płynów; zaleca się przyjmowanie 1ml/1kcal/dobę, a więc np. osoba spożywająca dziennie 2100kcal powinna przyjmować ok.2,1 l płynów w postaci wody, herbatek ziołowych itp.,
  • sproszkowane przyprawy należy stosować oszczędnie ze względu na wysoki udział węglowodanów, ale nie należy z nich rezygnować, gdyż uatrakcyjniają smak potraw.

JAK UŁOŻYĆ POSIŁEK I SWÓJ DZIENNY JADŁOSPIS

Planując w swoim codziennym jadłospisie 4 posiłki i zastępując dwa posiłki gotowym, doskonale zbilansowanym produktem Dekarcenal 2:1 musimy ułożyć jedynie 2 posiłki.

Z tabel zapotrzebowania kalorycznego należy odczytać swoje dzienne zapotrzebowanie na energię. Uwzględniamy swoją płeć, wiek i należną masę ciała, a także aktywność fizyczną.

Przykład: Kobieta 30 lat o małej aktywności fizycznej  i masie ciała 60 kg powinna spożywać ok. 2200 kcal na dobę.
2 posiłki zastępuje koktajl Dekarcenal 2:1, który zawiera ok. 315 kcal /porcję, a więc ok. 630 kcal (warianty smakowe nieznacznie różnią się kalorycznością).
Pozostała ilość kalorii musi pochodzić z przygotowanych  przez nas posiłków, a więc:
2200 kcal – 630 kcal = 1570 kcal – to suma kalorii, która będzie pochodziła z pozostałych 2 posiłków.

Przykładowy schemat spożywanych posiłków:
Śniadanie: Przygotowany posiłek np. (700 kcal)
II Śniadanie: Koktajl Decarcenal 2:1 o smaku czekoladowym (315 kcal)
Obiad: Przygotowany posiłek (870 kcal)
Kolacja: Koktajl Decarcenal 2:1 o smaku kawy z mlekiem (314 kcal)
 
Przykład posiłku o wartości energetycznej 700 kcal
Jeśli na śniadanie chcemy zjeść jajecznicę z warzywami na maśle należy dokładnie obliczyć w gramach ilość spożywanych produktów sprawdzając wcześniej wartości odżywcze wszystkich produktów.

Posiłek 700 kcal - Jajecznica z warzywami na maśle

Produkty, które chcemy wykorzystać:
- jaja kurze
- masło
- cebula
- pomidory

W posiłku chcemy uzyskać stosunek tłuszczu do białka i węglowodanów 2:1, a więc:
  • 81,81% energii z tłuszczu (T)
  • 6% energii  z węglowodanów (W)
  • 12,19% energii z białka (B)

Wszystkie te wyliczenia procentowe będą wartością stałą, w zatem:
 
  • Obliczamy ilość tłuszczu
700 kcal – 100%
X kcal – 81,81%
X = 700 x 81,81 / 100 = 572,7 kcal z tłuszczu, a reszta czyli 127,3 kcal z białek i węglowodanów

1 g tłuszczu = 9 kcal, więc:

9 kcal – 1 g
572,7 kcal – X g
X = 572,7 x 1 / 9 = 63,6 g tłuszczu
 
  • Obliczamy ilość  białka
127,3 kcal – 18,19% B+W
X kcal – 12,19%
X = 127,3 x 12,19 / 18,19 = 85,3 kcal z białka

1 g białka = 4 kcal, więc:

1 g – 4 kcal
X g – 85,3 kcal
X = 21,3 g białka
 
  • Obliczamy ilość węglowodanów
127,3 kcal – 18,19% B+W
X kcal – 6%
X = 42 kcal

1 g węglowodanów = 4 kcal, więc:

1 g – 4 kcal
X g – 42 kcal
X = 10,5 g węglowodanów
 
Z powyższych obliczeń wynika, że posiłek powinien zawierać 63,6 g tłuszczu, 10,5 g węglowodanów i 21,3 g białka, co daje 63,6 / (10,5 + 31,3) = 2:1
 
Aby zjeść jajecznicę z warzywami na śniadanie musi ona zawierać następujące proporcje składników:
 
  białko tłuszcz węglowodany
 jajka cale kurze 154 g 19,25 14,94 0,92
pomidor 133 g 1,2 0,27 4,79
cebula 70 g 0,98 0,28 4,83
masło klarowane 48,3g 0,07 48,1 0
SUMA 21,5 63,59 10,54


Ważne informacje

A

Glukoza jest źródłem energii dla komórek nowotworowych

B

Przy deficycie glukozy zdrowe komórki zmieniają swój metabolizm i pozyskują energię z ciał ketonowych powstających z rozkładu tłuszczów.

C

Odebranie komórkom nowotworowym glukozy (jedynego źródła energii) skutkuje zahamowaniem tempa ich wzrostu i obumieraniem.

Najpopularniejsze przepisy

X

Ta strona używa Cookies które będą zamieszczane w Twoim komputerze. Więcej w Polityce Prywatności.